Kóladió bemutatása előtt a diétáról és az elhízásról

A BMI-értékkel általánosságban határozható meg, hogy az adott személy testalkata túl sovány, ideális vagy éppen túlsúlyos. 18,6 és 25 közötti értéke esetén normál testsúlyról, 25 felett enyhe túlsúlyról, 30 fölötti BMI esetében elhízottságról beszélünk.

Az elhízás nem elsősorban esztétikai kérdés. A szépség relatív, habár a társadalmi elvárások természetesen szerepet játszanak benne. A túlsúlynak súlyos mentálhigiénés és egészségügyi kockázatai vannak.

koladio-fogyokura.jpg

Az elhízás krónikus betegségek kialakulásához vezethet, illetve megnöveli ezek kockázatait. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők 90 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, és ez az állapot már betegségük előtt is fennállt. A diabétesznek tehát pontos előrejelzője és fő rizikófaktora a súlyfelesleg.

Az elhízás bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát is növeli, a túlsúlyos emberek között gyakoribb az emlő, méhnyak, petefészek, vese, nyelőcső, hasnyálmirigy, vastagbél és végbél daganatos elváltozásai.

A túlsúly emeli a vérnyomást, vércukorszintet, a vértriglicerid és LDL-koleszterin szintjét a vérben. Elhízott egyéneknél sokkal gyakoribban a bizonytalan eredetű gyulladásos állapotok is. Ezek együttesen növelik a szív-és érrendszeri betegségek, stroke esélyét, valamint megrövidítik a várható élettartamot.

A 30-as BMI feletti érték negatívan befolyásolhatja női és férfi termékenységet is. A Harvard egyetem kutatásai szerint a női ovulációs problémák legalább 25%-ának hátterében a páciens túlsúlya áll. A férfiak szintén érintettek, az elhízott férfiak spermaszáma és a spermák mozgékonysága is alacsonyabb az átlagos testalkatúakénál.

A vázizom rendszert nagy mértékben terheli meg a sok plusz kiló. A csontok, izmok, ízületek súlyos elhízás esetén nem lesznek képesek egészségesen hordozni a testsúlyt, ami porckopáshoz, csont-ízületi gyulladásokhoz vezethet. Ezek fájdalmas és sokszor műtéti beavatkozást is szükségessé tévő állapotok.

A súlyos elhízás az általános életminőséget súlyosan rombolja: mindennapossá válnak a légzési nehézségek, asztmaszerű tünetek, alvási apnoe, felületes és nem pihentető alvás. Mindez állandó fáradtságot, ingerlékenységet és leromlott mozgási képességet eredményez.

Az elhízás az egyik leggyakoribb oka a halálnak. Csak az Amerikai Egyesült államokban évente 400 000 ember hal meg a túlsúlyra visszavezethetően. Nincs szinte semmilyen állapot, amelynek ennyi egészségügyi kockázata lenne. A túlsúlytól meg kell szabadulni: életmódváltással, fogyókúrával, megfelelő súlycsökkenést segítő táplálékkiegészítők szedésével. Sosem késő elkezdeni, a halogatás pedig végzetes lehet.

Mit tehetünk túlsúly esetén? Hogyan veszíthetünk súlyt egészségünk érdekében? Ha fogyni kezdünk, egészségesen tesszük-e? Gyakran feltett és fontos kérdések, amikor felismertük a túlsúlyt, mint problémát. Néhány lépésben elmondjuk, hogyan tehetünk hatalmas ugrást az ideális testsúly felé.

  1. Számítsuk ki a testtömeg-indexünket, hogy megtudjuk, mekkora a probléma. Az úgynevezett BMI könnyedén kiszámolható, mindössze a kilogrammban megadott testtömeget kell elosztani a méterben mért testmagasság négyzetével. Ha a kapott érték 18,5 és 24,99 között van, a testsúly ideálisnak tekinthető, nincs szükség fogyókúrára. 25 és 30 között túlsúlyról, 30 és 35 között I. fokú, 35-40 között II. fokú, 40-es érték felett pedig nagyon komoly, úgynevezett III. fokú (súlyos) elhízásról beszélünk.
  2. Tűzzünk ki egy célt, határozzuk meg, milyen testtömeget, és ezt mikorra szeretnénk elérni. A kitűzött érték a normál BMI-tartományban legyen, és úgy kalkuláljunk, hogy az egészséges súlyvesztés heti 0,5-1 kilogramm között van, ennél gyorsabban nem érdemes fogyni, mert akkor a hatás csak ideiglenes lesz, a ledobott kilók könnyen visszajöhetnek (jojó-effektus).koladio-futas.jpg
  3. Készítsünk edzéstervet! No, nem kell semmi komolyra gondolni, egyszerűen tervezzük meg, mikor és mennyit fogunk mozogni. Legjobb, ha tempós sétával, kocogással kezdjük a dolgot, de kiváló az úszás és a kerékpározás is. Heti 150-250 perccel ajánlott kezdeni, lehetőleg úgy, hogy a hét minden napjára jusson belőle. Napi fél óra séta akár jó kezdet lehet.
  4. Kezdjünk új életet a táplálkozásunkat tekintve. Együnk minél több nyers vagy párolt zöldséget, hüvelyeseket, minden nap fogyasszunk friss gyümölcsöt. Felejtsük el a finomított cukrot és a fehér foszlós pékárukat. Teljeskiőrlésű gabonákat és azokból készült kenyeret fogyasszunk, húsból inkább szárnyast és halat, marhát és sertést ritkán. Keressük a savanyított tejkészítményeket, mert kiváló fehérjeforrások. Figyeljünk oda, hogy zsírbevitelünk főként többszörösen telített zsírsavakból álljon!
  5. Ne éhezzünk! Igyekezzünk leszorítani a kalóriabevitelt, de ne úgy, hogy kihagyjuk az étkezéseket. Inkább kisebb adagokat együnk, de többször, naponta legalább 3, de inkább 5 étkezést iktassunk be.
  6. Szedjünk olyan táplálékkiegészítőt, amely serkenti a szervezet anyagcseréjét, beindítja a zsírbontást, feltölti energiakészletünket, és segít átvészelni a fogyókúra során esetleg előforduló levertség időszakát!
  7. Igyunk sok vizet!
  8. Folyamatosan mérjük magunkat, ha a súlyvesztés heti 500-1000 gramm között marad, a legjobb úton járunk. Ellenőrizzük rendszeresen, szükség esetén korrigáljunk a diétánkon!

Ez egy kicsit hosszúra sikeredett... Köszi annak, aki idáig eljutott és ezt olvassa.:)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://koladio-kivonat.blog.hu/api/trackback/id/tr3412436715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása