BMI index, illetve a túlsúlyból fakadó betegségek

Mi az a BMI index.

Általánosságban a BMI-értékkel jól meghatározható valakinek a testalkata: 18,6 és 25 közötti értéke esetén normál testsúlyról, 25 felett enyhe túlsúlyról, 30 fölötti BMI esetében elhízottságról beszélünk. Vannak további kategóriák is: a 35-ös, illetve 40-es érték másod-, illetve harmadfokú, nagyon súlyos elhízásnak számít. A mérőszám átlagos életmódot folytató embert feltételez, sportolók, nehézatléták, testépítők esetében nem használható, hiszen az ő esetükben nagy izomtömeg lehet jelen egészen alacsony testzsírtartalom mellett.

Hogyan számoljuk ki?

Egyszerűen: a testtömeget elosszuk a magasság négyzetével.

merleg-koladio.jpg

A túlsúlyos emberek többsége fájós ízületektől szenved. Ennek oka, hogy a vázizomrendszer képtelen egészségesen cipelni a megnövekedett testtömeget. Főként a csípőízület és a térdek érintettek, amelyek a súly többségét hordozzák. Ez ahhoz vezet, hogy az elhízott emberek nehezebben mozognak, akadályoztatva vannak sok hétköznapi tevékenységben. A nagy testzsírarány meghatározatlan eredetű gyulladásokat okoz az egész testben, ez pedig fájdalmakhoz vezet.

A szívbetegségek kezelésének egyik első fázisa a túlsúlytól való megszabadulás. Az elhízott emberek vérében általában nagyobb mennyiségben van jelen az LDL-koleszterin, gyakoribb a magas vérnyomás és a szívritmuszavarra is hajlamosabbak. A kutatók szerint a testtömeg 10%-os csökkentése drasztikusan csökkenti ezen betegségek veszélyét.

Szívbetegségek mellett rengeteg más kockázata is van az elhízásnak. A túlsúly növeli a 2-es típusú diabétesz, így pedig a látáscsökkenés, vesebetegségek, infarktus és a végtagok elvesztésének veszélyét. A túlsúly következtében könnyebben alakulnak ki vese- és epekövek, emésztőrendszeri elváltozások, és jelentősen megnő a depresszió és más mentális zavarok esélye is. A túlsúly nőknél a terhességi komplikációk kockázatát is növeli, férfiak esetében pedig negatívan befolyásolja a nemzőképességet.

Az elhízottság nagyon veszélyes állapot, amely bizonyítottan csökkenti a várható élettartamot. A túlsúlyos emberek folyamatos életveszélyben vannak, amelyen csak fogyókúrával lehet segíteni. A megfelelő fogyást támogató étrendkiegészítők segíthetnek beindítani az anyagcserét és elégetni a felhalmozódott zsírokat. A legfontosabb pedig, hogy az életmódon változtatni kell, amelynek a diéta és a mozgás is nagyon fontos részei.

A bejegyzés trackback címe:

https://koladio-kivonat.blog.hu/api/trackback/id/tr6712439335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása