Ha bármikor eltöprengtünk, hogy a legnépszerűbb cukros üdítő nevében a "cola" szócska mit is jelent, akkor egy kis kutatómunkával könnyen eljuthattunk a kóladiót termő növényhez. Ennek a szokatlan kinézetű, kakaóbabra hasonlító termését számtalan területen hasznosítja az élelmiszeripar. Energiaitalokban, fogyókúrás étrend-kiegészítőkben, a szénsavas üdítők alapját adó szirupokban és sportolók által használt állóképességnövelő készítményekben is megtalálható.
Az enyhén kesernyés ízű, Nigériából indulva Afrika számos egyenlítői esőerdejében elterjedt kóladió kiemelkedően gazdag forrása a koffeinnek. A helyi törzsek tradicionális orvoslása évszázadokkal ezelőtt is használta már, akkoriban viszont az enyhe antimikrobiális hatását igyekeztek kihasználni, amivel a trópusi környezetben könnyen terjedő fertőzések ellen harcoltak. Ahogy a nemzetközi kereskedelem lehetővé tette, a kóladió a nyugati világban is elterjedt alapanyaga lett különböző természetes étrendkiegészítőknek és gyógyszereknek.
A termésben található diócskák barnás-fehértől a világos zöldön át akár még rózsaszínek is lehetnek és a törökmogyoróra emlékeztető illatuk van feldolgozás előtt.
Az afrikai kóladió több koffeint tartalmaz, mint a kávébab, ugyanis átlagosan 2-3,5%-át adja ez a hatóanyag a teljes tömegének.
A magas antioxidánstartalma miatt a keserű kóladió hatékonyan kezeli a meghűléses tüneteket. Klinikai kutatások szerint serkentheti a tüdőszövetek öntisztulási folyamatait és támogatja az ellenállóbb szövetrendszer kiépülését.
Arthritis-megelőző hatást is tulajdonítanak neki. A rendszeres fogyasztás mellett a kóladió által tartalmazott flavodin hatóanyagok az ízületek gyulladásos tüneteit is enyhíthetik.
A kóladió egészségügyi előnyei közt említhető, hogy általános gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása van. Ez jelentősen segíti az immunrendszer megküzdését a szervezetbe jutó vírusokkal, baktériumokkal, gombákkal és egyéb kórokozókkal.
A diétázók számára hatványozottan ajánlott, mert az éhségérzetet csökkenti, a szervezetünk vízigényét pedig növeli, így rögtön két szempontból is támogatja az egészséges mértékű súlyvesztést. A harmadik diétabarát tulajdonsága, hogy segít felgyorsítani a helytelen táplálkozástól és a mozgásszegény életmódtól belassult anyagcsere-folyamatokat, persze csak moderált mértékben.
A hagyományos afrikai gyógyítók kóladió rágcsálását ajánlották számtalan gyomorbántalom és emésztési nehézség kiküszöbölésére is, bár ez a fajta felhasználás napjainkban már nem életszerű.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.