Kóladió az afrikai kultúrában

A kóladiót, a Nyugat-afrikai esőerdőkben őshonos kóla fa termését úton-útfélen láthatjuk az egyenlítői köztársaságok lakói által egész álló nap rágcsálni. A helyiek életmódjához hozzátartozik, egyrészt, mert az álmosító forró, párás időben ez volt a legkézenfekvőbb, olcsó stimulálószer, másrészt, mert időközben teljesen beette magát a hagyományos táplálkozási szokásaikba, minden utcasarkon árusított stimulálószer.

Nyugat-Afrikában kínálófalatkaként osztogatják az egybegyülteknek a közös vallási eseményeken, esküvőkön, temetéseken és a névadó ceremóniákon is, mint a vendégszeretet, a barátság, a béke és a közös jószerencse apró szimbólumát.

koladio4.jpg

Egészen különleges kultúrális szerepe miatt a kóladió fa értékes tulajdonnak számít és számos hagyományosan szerveződő törzsi közösségben egyenesen tilos a kivágása.

A termést kívülről alkotó vastag burokban sok, összepréselődött mag fér el, amiket mindig közösen, megosztva illik elfogyasztani. Ez a tulajdonsága is elősegítette a vele kapcsolatban kialakuló szimbolikát az összetartozásról és az önzetlen barátságról, amit mindig meg kell osztani másokkal.

Elmaradottabb és a hagyományokhoz szigorúbban ragaszkodó közösségekben, például Nigéria egyes népeinél néhol még mindig él a hagyomány, hogy a házasság megpecsételése céljából a vőlegénynek kóladiókat kell felajánlania kiszemeltje családjának. Ha azok nem küldik hozzá vissza a finomságot, abban az esetben pozitívnak tekintheti a fogadtatást és még több dióval érdemes kedveskednie nekik a további támogatás reményében. A nigériai Igbo törzsnél ezután még az esküvőn is előkerül. Kamerunban a békekötés jelképes csemegéjévé vált az idők során, amit akkor illik körbekínálni, amikor két fél végre túllép a sérelmein és hajlandó a megbocsátásra.

A tradícionális (és meglehetősen körülményes) igbo köszöntési ceremónia során a vendéglátó átadja a vendégek vezetőjének a kóladióval teli tálat. A vendégek ezután közreadják egymás közt, eközben viszont a vendéglátó is kivesz egy szemet és külön adja át a következő szólással kísérve: "Amikor a kóladió hazatér, elmondja majd, honnan jött.", ami azt jelenti, hogy a látogatónak meg kell mutatnia a kapott diókat az otthonában majd, hogy az otthoniaknak bizonyítsa, hogy valóban járt ott, ahol állítja.

A bejegyzés trackback címe:

https://koladio-kivonat.blog.hu/api/trackback/id/tr6113119662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása