A koffein

A koffein egy a természetben is előforduló anyag, ami számos növényben megtalálható, többet közt a kávébabban, a kóladióban, vagy a tealevelekben. Ezen kívül persze előállítható mesterségesen is, így kerül bele a legtöbb italunkba és ételbe is, hiszen a teljes felhasznált mennyiséget lehetetlen lenne természetes forrásból fedezni, a kémiai vegyület pedig változatlan, az előállítás mikéntjétől függetlenül. Az élelmiszeriparon kívül a gyógyászatban is hasznosítják, számos gyógyszer hatóanyagai közt szerepel, így lehetséges, hogy az FDA kutatásai szerint a világ lakosságának 90 %-a fogyaszt a napi táplálkozása során valamilyen forrásból koffeint. Az Egyesült Államokban ezt 80 % körülire teszik.

koffein-agyserkento.jpg

A kutatások szerint egy egészséges felnőtt ember számára napi 400 mg-ig nem okozhat problémát a koffeinfogyasztás, viszont a mértéktartás fontos, hiszen sok olyan forrásból is bevisszük, amire nem is feltétlenül gondolunk. Ha eleve sokat kávézunk, vagy felmerül, hogy érzékenyen reagálunk rá, nézzük át különösen az üdítőitalok címkéit, a koffeintartalom miatt. A túlfogyasztást az is elősegítheti, hogy a koffeinhez könnyen hozzászokik a test. Hosszú időn keresztül ugyanakkora dózis bevitele egy idő után egyre kevésbé hat élénkítően, és bár a tolerancia függ az egyén korától, tömegétől és egészségügyi állapotától, összességében viszonylag gyorsan kialakítható. Az FDA 600mg-nál húzza meg azt a határt, ami már jelentősen ronthatja a közérzetet, bár ehhez már napi 4-7 adag kávé elfogyasztása is szükséges lehet.

Koffein hatásai az emberi szervezetre

Mindemellett persze az emberiség nem véletlenül fogyaszt évezredek óta koffeingazdag terméseket, hiszen ez a vegyület számos kifejezetten kívánatos hatást gyakorol ránk.

A fogyasztása élénkíti az agyat, növeli a koncentrációs képességet és éberré tesz. A koffein túlfogyasztásának jellemző tünete a fejfájás, moderált mennyiségben viszont pont ellenkezőleg hat, enyhítheti a fájdalmat. Sokak szerint segít enyhíteni a másnaposságot, a vizsgálatok szerint viszont valójában a kellemetlen közérzetből fakadó lehangoltságon javít és így éri el, hogy a másnapos egyén jobban érezze magát a bőrében. A gyomor savtermelését is serkenti, ami nagy segítség lehet nehéz, zsíros ételek fogyasztása után. Erős vízhajtó hatású, ezzel csökkentheti az ödémás panaszokat és gyorsítja az anyagcserét. Növeli a vérnyomást, ami nem jó hír azok számára, akik eleve ebben szenvednek, enyhén alacsony vérnyomásra viszont gyakran ajánlanak napi 1-2 csésze kávét, persze csak amikor még nem teszi a helyzet indokolttá a gyógyszeres kezelést.

A bejegyzés trackback címe:

https://koladio-kivonat.blog.hu/api/trackback/id/tr6513799828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása