Kóladió (Colanuts)

2017.máj.22.
Írta: kpeti1989 Szólj hozzá!

Honnan is származik e nagyszerű termék?

Honnan származik a Colanuts termékcsalád legfőbb összetevője, a kóladió?

Legfőképpen Nyugat-Afrikában őshonos kólafa a tengerpart közelében elhelyezkedő esőerdőkben található meg. Sajnálatos módon az egyre drasztikusabb erdőírtások, ennek a nagyszerű növénynek az élőhelyeit sem kímélik, így leginkább ültetvényeken illetve másodlagos erdőkben terem meg a "kólafa".

A fákat  magról ültetik és a gyümölcsök 10 és 12 év után szüretelhetőek. A a legjobb éveiben egy érett fa átlagosan közel 500 gyümölcsöt és 1700 diót terem évente. Nigériában a kóladió 70 %-a természeti vagy másodlagos erdőkből származik, a maradék kakaó / kóla kombinált parcellákban és olajpálma / manióka gazdaságokban és otthoni kertekben termesztett fákból származik.

koladio-fogyokura_1.jpg

A dió kivonatolása és forgalmazása

A lehullott gyümölcsöket összegyűjtik, és addig tárolják, amíg a narancssárga színű, bársonyos bőr meg nem puhul. Ez öt-hat napig is eltarthat. A tárolás és  a magok kifejtése háztartási körülmények között is megoldhatóak, nem túl munkaigényes feladatok. A gyümölcsök jellemzően három-négy magot tartalmaznak. Ezeket a magokat nevezzük kóladiónak, ami gyümölcs egyéb részeitől teljesen meg van tisztítva. Ezen a ponton a dió frissen eszik, vagy levegőn szárítható és hűvös, száraz helyen tárolják. A friss és szárított dió, mind a vidéki, mind a városi lakosság körében, igen népszerű, egészséges termék. A legtöbb országban, ahol a kóladiót termesztik, megtalálható mind a helyi, mind a közeli városi piacokon, például Nigériában.A nyugat-afrikai régió északi részén lévő nagyvárosokban és városokban kólafák szegélyezik a közutakat. A keserű kóla kereskedelme évente becslések szerint 50000 US dollár Nigériában. A kóladió feldolgozása időigényes feladat, viszont a gazdák számára nincs egyéb külön költség a rendkívül alacsony munkadíjon kivül. A keserű kóla növekvő kereskedelmi értéke azt jelenti, hogy a gazdálkodók számára fontos, hogy műveljenek, és ne támaszkodjanak a csökkenő mértékű természetes készletekre. A kóladió termesztése nyereségesebb, mint bármely más erdei erőforrás Nigériában. Egy szezonban egy család összegyűjti átlagosan három kosár 25 kg súlyú kóladiót. Ez körülbelül 24 US dollárt termel a családi jövedelemben. Ez az összeg rendkívül kevés, azonban ez a jövedelem csak kiegészítése az ottani gazdák bevételi forrásainak.

A hölgyek számára két hírem van

A hölgyek számára van egy rossz hírem. A nemek közti különbségeket figyelembe véve, a férfiak számára jóval könnyebb a fogyókúra. A jó hír az, hogy a kóladió-kivonatot tartalmazó Colanuts termékből, mindkét nem számára létezik külön alternatíva.

colanuts-ferfi-fogyokura.jpg

A férfiak étrendje jelentősen eltér a hölgyek étrendjétől. Ez a nemek közötti alapvető fizikai különbségeknek tudható be. Egyesek azt is állíthatják, hogy a férfiak és a nők közötti érzelmi összetétel különbsége a fogyókúrák különböző megközelítéséhez vezet. A szakértők úgy gondolják, hogy amikor a férfiak többet megtudnak a táplálkozásról, könnyebben fogynak, mint a nők, az étkezési szokások egyszerű módosításával. A következtetés az, hogy a tudás könnyebben fordul a cselekvéshez a férfiak fogyásában. A nők számára a fogyás nagyobb érzelmi kihívás lehet. A megjelenés fontossága és a média nyomása, hogy bizonyos módon nézzenek ki, gyakran bonyolítja a nők súlycsökkentő erőfeszítéseit. A férfiaknál a "macis" kinézet nem feltétlenül hátrány, míg a hölgyeknél a "modell-alkat", a média által sulykolt előnyös kinézet. Napjainkban némiképpen módosulni látszik ez a felfogás. A "plus-size" modellek is kezdenek előtérbe kerülni, ezenfelül a kórosan vékony modellek háttérbe szorulni.

A kalóriabevitel férfiak és nők számára Ha megnézik a férfiak és a nők napi ajánlásait, a kalóriabevitelre vonatkozóan, azonnal észre lehet venni a különbséget. Átlagosan a férfiak magasabbak, és több izomban rendelkeznek, mint a nők. Egy viszonylag aktív nő, aki megközelítőleg 60-65 kg, naponta körülbelül 2000 kalóriát igényel. Egy férfi ugyanabban a korcsoportban és hasonló aktivitási szinten, aki 80-90 kg, naponta közel 2800 kalóriához kell közelebb jutni. A kóladió-kivonatot tartalmazó Colanuts termék hatékonyan támogatja az aktiv fogyókúrát, mivel étvágycsökkentő, vízhajtó termék.

A nők és a férfiak különböző táplálkozási igényei

colanuts-noi-fogyokura.jpg

A férfiak és nők különböző egészségügyi problémákra hajlamosak. Ennek alapján a férfiak étrendje nem lehet azonos a hölgyekével. A nőknek több vasra van szükségük, mint a férfiak, mert a menstruáció során vasveszteség következett be. A férfiaknak több rostra van szükségük, mint a nőknél, hogy csökkentsék a végbélrák előfordulását. A kalcium a nőknél, mint a férfiakban, a nőknél jelentkező csontritkulás kockázata miatt fontosabb. A fogyókúránál ezt is számításba kell venni. A megfelelő étrendkiegészítők, (pl a kóladió-kivonatot tartalmazó Colanuts kapszulák) már figyelnek erre. Külön férfiak, és külön hölgyek számára is készül Colanuts fogyókúrás termék. A férfiak étrendjének figyelembe kell vennie a fehérjefogyasztást. A férfiaknak, megközelítőleg, nap kalóriáinak körülbelül 15 százalékát kell fogyasztania fehérjében. A 2800 kalóriás étrendhez 420 kalória kell a fehérjéből. Egy nőnek, aki napi 2000 kalóriát fogyaszt, az ajánlott fehérjefogyasztás 300 kalóriára esik.

A zsírbevitelre vonatkozó ajánlás az, hogy a napi kalóriák 30 %-a alatt maradjon.

Az életmód különbségei

A férfiak étrendjét részben az életmód segíti. A nehéz fizikai munkák jelentős részét férfiak végzik. Legtöbb háztartásban, hagyományosan, a nők a bevásárlást és a főzést végzik. Ilyenkor, a hölgyek számára,  még nehezebb ellenállni a kisértésnek, amelyet jól megtervezett marketingkampányok zúdítanak a gyanútlan vásárlók felé. Azok számára, akik irodai munkát végeznek, rendkívül fontos a szabadidőben végzett aktív életmód. S ehhez párosulnak a hatékony étrendkiegészitők, mint pl a Colanuts.

Kóladió fogyasztása mikor nem javasolt

A kóladiónak több felhasználási módja létezik, gyógyászati és gasztronómiai célokra is használatos. Gyógynövényként segíthet levertség, fáradtság, hasmenés és migrén esetén, valamint elősegítheti a testsúlycsökkentést.

Aki allergiás a diófélékre – ez nem is olyan ritka betegség –, okkal aggódhat, fogyaszthat-e ő kóladiót, hiszen neve alapján okkal feltételezné, hogy egy diófélével van dolga. A látszat azonban csal, a kóladió nem dióféle, hanem egy trópusi világrészeken őshonos örökzöld fa, a Cola acuminata magja, amelynek így semmi köze a diófélékhez, amik fák vagy cserjék csonthéjas termései.

A kóladió a ritka allergének közé tartozik, tehát rendkívül ritkán okoz bármilyen allergiás reakciót. Természetesen bármilyen élelmiszer okozhat túlérzékenységet vagy nem kívánt hatásokat, a különböző ételérzékenységek, allergiák és intoleranciák sosem tárhatók föl teljes egészében. Ha Ön aggódik amiatt, hogy esetleg allergiás a kóladióra, keressen fel egy allergológiai szakrendelést, ahol a szakorvos elvégzi a megfelelő vizsgálatokat, szükség esetén vérteszt és bőrteszt formájában is.

Bár a kólanövényre való allergia rendkívüli mértékben ritka, ha Ön bármilyen növényre allergiás, gyakran tüsszög és folyik az orra, mindenképpen végeztessen allergiatesztet, mielőtt bármilyen gyógynövénykészítményt kezdene el használni. Így megelőzhetők az esetleges problémák.

colanuts egészség

Az ételallergiák az adott anyag szájon át történő elfogyasztása után általában néhány perccel már jelentkeznek. A szervezet ilyenkor úgy reagál, mintha támadás alatt lenne, így egy túlzott reakcióval próbál védekezni, antitestek (hisztamin és más vegyi anyagok) termelésébe kezd, amelyek gyulladást okozhatnak lágy szövetben az egész testben. A tünetek súlyossága az alig észrevehető bőrviszketéstől a nagyon súlyos sokkos állapotig terjedhetnek.

Fontos azonban tudni, hogy a kóladió-kivonat koffeint tartalmaz, így arra érzékenyek csak orvos utasítására szedjenek olyan táplálékkiegészítőt, amely ezt a gyógynövényt tartalmazza. A kutatások szerint az emberek mintegy ötödrésze érzékeny valamilyen mértékben a koffeinre, a férfiak között ez az érzékenység valamivel gyakoribb, mint a nők esetében. Más kutatók azt állítják, hogy a koffeinre minden ember érzékeny, csak az érzékenység foka extrém mértékben eltérő. Mindenesetre, amennyiben már egy korty csésze kávé elfogyasztásától is komoly szívdobogás vagy szédülés fog el minket, valószínűleg nem a kóladió-kivonat lesz a számunkra legalkalmasabb étrendkiegészítő, akármilyen hatékony is a fogyókúra támogatásában és számos más téren.

Egyéni érzékenység bárkinél bármilyen növényre előfordulhat, így amennyiben bármely allergia áll fönn, érdemes a kóladióra is kiterjedő allergológiai vizsgálatot végeztetni, mielőtt alkalmazni kezdenénk a gyógynövényt.

Amennyiben az alkalmazás során ételallergiára vagy szénanáthára emlékeztető tünetet észlelünk magunkon, a táplálékkiegészítő szer vagy gyógynövénykészítmény szedését függesszük fel, és rögvest forduljunk orvoshoz!

Kóladió bemutatása

A kóladió-kivonat gyógyító, súlycsökkentő és hangulatjavító hatása ősidők óta ismert. Manapság, amikor a nyugati civilizáció egyik legsúlyosabb népbetegsége a túlsúlyosság, a vezető halálokok között pedig igen előkelő helyet foglalnak el az elhízáshoz köthető betegségek, a fogyókúrát segítő hatása miatt kerül újból az érdeklődés középpontjába.

A Colanuts egy kóladió-kivonatot tartalmazó, természetes eredetű étrendkiegészítő, amelyet úgy fejlesztettek ki, hogy a lehető legjobban támogassa a súlyvesztést, a fogyókúra során megőrizze a szervezet egészségét, javítsa a kedélyt és feltöltsön a mindennapokhoz és a sportoláshoz szükséges energiával. A Colanuts azért egyedülálló, mert minden hatóanyaga pontosan olyan arányban áll egymással, hogy ezeket a célokat a lehető leghatékonyabban, komplex módon szolgálja: szedése során csökken az étvágy, gyorsul az anyagcsere, a szervezet hatékonyabban bontja a zsírt, a vér oxigénszállító képessége fokozódik, az emésztés hatékonyabbá válik, ezáltal a test kevesebb étel elfogyasztásával több energiára tud szert tenni.

amazonia.jpg

A Colanuts így nemcsak támogatja a fogyást, de többfrontos támadást indít a túlsúly ellen. Növeli a fizikai állóképességet, fokozza a vázizmok teljesítőképességét, energetizáló hatása révén késznek érezzük magunkat egy kiadós sportolásra. Eközben jó hatással van a hangulatunkra, mérsékli az étvágyat és segít leküzdeni a fáradtságot és elkerülni a levertséget. A Colanuts tehát fokozza a zsírégetést, hozzájárul a kalóriabevitel mérsékléséhez, energiával látja el a testünket és szellemünket, eredményekhez és motivációhoz segít hozzá. Közben megvéd minket a betegségektől, hozzájárul bőrünk tónusának megtartásához és dúsabbá teszi hajunkat is.

A kóladió-kivonat egy olyan természetes étrendkiegészítő, amelyet két kólanövényfafaj, a Cola nitida és a Cola acuminate magjaiból nyernek. Ezek a növények örökzöld fák, melyek Afrikában őshonosak, Dél-Amerikában szintén elterjedtek, ma pedig már a sok helyütt termesztik is ezeket. A kólafák akár 20 méternél magasabbra is megnőnek. A kóladió tehát ezen fák magja, így semmi köze a diófélékhez. A kóladió önmagában majdnem íztelen, koffein, tannin és teobromin tartalmának köszönhetően élénkít és enyhén eufórikus állapotot idéz elő fogyasztójában, javítja a hangulatot, mérsékeli az éhséget és fáradtságot. Hasonlóan a kávéhoz és a csokoládéhoz.

A kóladió kivonata fokozza a szívritmust, gyorsítja a szervezet anyagcsere-folyamatait, fogyasztása csökkenti a testtömeget, ez a hatás viszont nem kizárólag a gyógynövény koffeintartalmából fakad. A kóladió-kivonat csökkenti az étvágyat, de nem gátolja a szomjúságot. Segít, hogy a mozgás során felmerülő energiaszükséglet fedezésére a szervezet a testben elraktározott zsírt nagyobb arányban égesse el. Így gyorsabban apadhatnak le a zsírpárnáink. Javítja az emésztést, hatékonyabbá teszi a vérkeringést és az izmok, valamint az agy oxigénellátását is segíti. A szervezet elhasználja a lerakódott zsírt, és nem raktározza el az étrenddel bevitt kalóriát zsír formájában. Nem utolsó sorban pedig a kóladió-kivonat fogyasztása kedélyünket is javítja, így a fogyókúra alatt vidámabbak is lehetünk, és mellékhatásként sok embernél a nemi vágyat is serkenti.

Az afrikai joruba (nigériai) törzsi hitvilág a kólanövényt szentként tiszteli, azt tartja, hogy az első fa volt a világon, a kóladió pedig a kedvességet és a vendégszeretetet jelképezi. A magok rágása szociális esemény volt étkezések előtt, és már több ezer évvel ezelőtt is ismerték emésztést javító, betegségek elleni védő hatását. Amerikába az afrikai rabszolgák betelepítésével jutott el, Európába pedig az Újvilágból került vissza.

A Colanuts a kóladión kívül ginzeng és cickafark kivonatát, krómot, cinket és kollagént tartalmaz. Összetételét úgy dolgozták ki, hogy abban minden összetevő ereje összeadódva a sikeres fogyókúrát, jó közérzetet és az egészséget szolgálja.

BMI index, illetve a túlsúlyból fakadó betegségek

Mi az a BMI index.

Általánosságban a BMI-értékkel jól meghatározható valakinek a testalkata: 18,6 és 25 közötti értéke esetén normál testsúlyról, 25 felett enyhe túlsúlyról, 30 fölötti BMI esetében elhízottságról beszélünk. Vannak további kategóriák is: a 35-ös, illetve 40-es érték másod-, illetve harmadfokú, nagyon súlyos elhízásnak számít. A mérőszám átlagos életmódot folytató embert feltételez, sportolók, nehézatléták, testépítők esetében nem használható, hiszen az ő esetükben nagy izomtömeg lehet jelen egészen alacsony testzsírtartalom mellett.

Hogyan számoljuk ki?

Egyszerűen: a testtömeget elosszuk a magasság négyzetével.

merleg-koladio.jpg

A túlsúlyos emberek többsége fájós ízületektől szenved. Ennek oka, hogy a vázizomrendszer képtelen egészségesen cipelni a megnövekedett testtömeget. Főként a csípőízület és a térdek érintettek, amelyek a súly többségét hordozzák. Ez ahhoz vezet, hogy az elhízott emberek nehezebben mozognak, akadályoztatva vannak sok hétköznapi tevékenységben. A nagy testzsírarány meghatározatlan eredetű gyulladásokat okoz az egész testben, ez pedig fájdalmakhoz vezet.

A szívbetegségek kezelésének egyik első fázisa a túlsúlytól való megszabadulás. Az elhízott emberek vérében általában nagyobb mennyiségben van jelen az LDL-koleszterin, gyakoribb a magas vérnyomás és a szívritmuszavarra is hajlamosabbak. A kutatók szerint a testtömeg 10%-os csökkentése drasztikusan csökkenti ezen betegségek veszélyét.

Szívbetegségek mellett rengeteg más kockázata is van az elhízásnak. A túlsúly növeli a 2-es típusú diabétesz, így pedig a látáscsökkenés, vesebetegségek, infarktus és a végtagok elvesztésének veszélyét. A túlsúly következtében könnyebben alakulnak ki vese- és epekövek, emésztőrendszeri elváltozások, és jelentősen megnő a depresszió és más mentális zavarok esélye is. A túlsúly nőknél a terhességi komplikációk kockázatát is növeli, férfiak esetében pedig negatívan befolyásolja a nemzőképességet.

Az elhízottság nagyon veszélyes állapot, amely bizonyítottan csökkenti a várható élettartamot. A túlsúlyos emberek folyamatos életveszélyben vannak, amelyen csak fogyókúrával lehet segíteni. A megfelelő fogyást támogató étrendkiegészítők segíthetnek beindítani az anyagcserét és elégetni a felhalmozódott zsírokat. A legfontosabb pedig, hogy az életmódon változtatni kell, amelynek a diéta és a mozgás is nagyon fontos részei.

Kóladió bemutatása előtt a diétáról és az elhízásról

A BMI-értékkel általánosságban határozható meg, hogy az adott személy testalkata túl sovány, ideális vagy éppen túlsúlyos. 18,6 és 25 közötti értéke esetén normál testsúlyról, 25 felett enyhe túlsúlyról, 30 fölötti BMI esetében elhízottságról beszélünk.

Az elhízás nem elsősorban esztétikai kérdés. A szépség relatív, habár a társadalmi elvárások természetesen szerepet játszanak benne. A túlsúlynak súlyos mentálhigiénés és egészségügyi kockázatai vannak.

koladio-fogyokura.jpg

Az elhízás krónikus betegségek kialakulásához vezethet, illetve megnöveli ezek kockázatait. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők 90 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, és ez az állapot már betegségük előtt is fennállt. A diabétesznek tehát pontos előrejelzője és fő rizikófaktora a súlyfelesleg.

Az elhízás bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát is növeli, a túlsúlyos emberek között gyakoribb az emlő, méhnyak, petefészek, vese, nyelőcső, hasnyálmirigy, vastagbél és végbél daganatos elváltozásai.

A túlsúly emeli a vérnyomást, vércukorszintet, a vértriglicerid és LDL-koleszterin szintjét a vérben. Elhízott egyéneknél sokkal gyakoribban a bizonytalan eredetű gyulladásos állapotok is. Ezek együttesen növelik a szív-és érrendszeri betegségek, stroke esélyét, valamint megrövidítik a várható élettartamot.

A 30-as BMI feletti érték negatívan befolyásolhatja női és férfi termékenységet is. A Harvard egyetem kutatásai szerint a női ovulációs problémák legalább 25%-ának hátterében a páciens túlsúlya áll. A férfiak szintén érintettek, az elhízott férfiak spermaszáma és a spermák mozgékonysága is alacsonyabb az átlagos testalkatúakénál.

A vázizom rendszert nagy mértékben terheli meg a sok plusz kiló. A csontok, izmok, ízületek súlyos elhízás esetén nem lesznek képesek egészségesen hordozni a testsúlyt, ami porckopáshoz, csont-ízületi gyulladásokhoz vezethet. Ezek fájdalmas és sokszor műtéti beavatkozást is szükségessé tévő állapotok.

A súlyos elhízás az általános életminőséget súlyosan rombolja: mindennapossá válnak a légzési nehézségek, asztmaszerű tünetek, alvási apnoe, felületes és nem pihentető alvás. Mindez állandó fáradtságot, ingerlékenységet és leromlott mozgási képességet eredményez.

Az elhízás az egyik leggyakoribb oka a halálnak. Csak az Amerikai Egyesült államokban évente 400 000 ember hal meg a túlsúlyra visszavezethetően. Nincs szinte semmilyen állapot, amelynek ennyi egészségügyi kockázata lenne. A túlsúlytól meg kell szabadulni: életmódváltással, fogyókúrával, megfelelő súlycsökkenést segítő táplálékkiegészítők szedésével. Sosem késő elkezdeni, a halogatás pedig végzetes lehet.

Mit tehetünk túlsúly esetén? Hogyan veszíthetünk súlyt egészségünk érdekében? Ha fogyni kezdünk, egészségesen tesszük-e? Gyakran feltett és fontos kérdések, amikor felismertük a túlsúlyt, mint problémát. Néhány lépésben elmondjuk, hogyan tehetünk hatalmas ugrást az ideális testsúly felé.

  1. Számítsuk ki a testtömeg-indexünket, hogy megtudjuk, mekkora a probléma. Az úgynevezett BMI könnyedén kiszámolható, mindössze a kilogrammban megadott testtömeget kell elosztani a méterben mért testmagasság négyzetével. Ha a kapott érték 18,5 és 24,99 között van, a testsúly ideálisnak tekinthető, nincs szükség fogyókúrára. 25 és 30 között túlsúlyról, 30 és 35 között I. fokú, 35-40 között II. fokú, 40-es érték felett pedig nagyon komoly, úgynevezett III. fokú (súlyos) elhízásról beszélünk.
  2. Tűzzünk ki egy célt, határozzuk meg, milyen testtömeget, és ezt mikorra szeretnénk elérni. A kitűzött érték a normál BMI-tartományban legyen, és úgy kalkuláljunk, hogy az egészséges súlyvesztés heti 0,5-1 kilogramm között van, ennél gyorsabban nem érdemes fogyni, mert akkor a hatás csak ideiglenes lesz, a ledobott kilók könnyen visszajöhetnek (jojó-effektus).koladio-futas.jpg
  3. Készítsünk edzéstervet! No, nem kell semmi komolyra gondolni, egyszerűen tervezzük meg, mikor és mennyit fogunk mozogni. Legjobb, ha tempós sétával, kocogással kezdjük a dolgot, de kiváló az úszás és a kerékpározás is. Heti 150-250 perccel ajánlott kezdeni, lehetőleg úgy, hogy a hét minden napjára jusson belőle. Napi fél óra séta akár jó kezdet lehet.
  4. Kezdjünk új életet a táplálkozásunkat tekintve. Együnk minél több nyers vagy párolt zöldséget, hüvelyeseket, minden nap fogyasszunk friss gyümölcsöt. Felejtsük el a finomított cukrot és a fehér foszlós pékárukat. Teljeskiőrlésű gabonákat és azokból készült kenyeret fogyasszunk, húsból inkább szárnyast és halat, marhát és sertést ritkán. Keressük a savanyított tejkészítményeket, mert kiváló fehérjeforrások. Figyeljünk oda, hogy zsírbevitelünk főként többszörösen telített zsírsavakból álljon!
  5. Ne éhezzünk! Igyekezzünk leszorítani a kalóriabevitelt, de ne úgy, hogy kihagyjuk az étkezéseket. Inkább kisebb adagokat együnk, de többször, naponta legalább 3, de inkább 5 étkezést iktassunk be.
  6. Szedjünk olyan táplálékkiegészítőt, amely serkenti a szervezet anyagcseréjét, beindítja a zsírbontást, feltölti energiakészletünket, és segít átvészelni a fogyókúra során esetleg előforduló levertség időszakát!
  7. Igyunk sok vizet!
  8. Folyamatosan mérjük magunkat, ha a súlyvesztés heti 500-1000 gramm között marad, a legjobb úton járunk. Ellenőrizzük rendszeresen, szükség esetén korrigáljunk a diétánkon!

Ez egy kicsit hosszúra sikeredett... Köszi annak, aki idáig eljutott és ezt olvassa.:)

 

Öt kiló nem a világ!

Öt kilót lefogyni nem nagy dolog, mit számít tehát ha felszedtünk egy ilyen csekély súlyfelesleget? Nos, nagyon is sokat. Egyrészt, mert minden rossz az első 5 kilóval kezdődik, másrészt mert már ekkora súlyfelesleg leadásával is rengeteget tehetünk egészségünkért, és sokkal jobban érezhetjük magunkat. A környezetünk is észre fogja venni a változást: otthon a családban és a munkahelyen is.

Öt kilós súlyfelesleg leadása nagy dolog, hatalmas lépés az egészséges szervezet felé. A túlsúly növeli a diabétesz kialakulásának kockázatát, több daganatos megbetegedésért is felelősnek tartják, a magasvérnyomás-betegségnek pedig bizonyosan legfőbb okozója. A túlsúlyos embereknek gyakrabban vannak problémáik a szexuális élet területén és gyakran az önbizalmuk is megcsappan.

koladio-edzes.jpg

Az izmoknak és főként az ízületeknek óriási megkönnyebbülést jelent megszabadulni 5 kilogramm tehertől. Minél több túlsúlyt kell a szervezetnek cipelnie, annál több fájdalmat kell elviselni a testünknek és a lelkünknek. Minden egyes felesleges kilogramm három kilogrammnyi nyomást helyez a térdekre, 5 kiló súlyfelesleg tehát 15 kilóval terheli a térdeinket. Ez pedig egyenes út a csont-ízületi gyulladás felé.

 

Minden egyes fölös kiló zsír. A zsír pedig a vérkoleszterin-szintre mindenképpen hatással van. Már 5 kilogramm súlyfelesleg kimutathatóan magasabb koleszterinszintet eredményez a normál testsúlyú személyekéhez képest. A magas koleszterinszint pedig szívbetegséget okozhat és növeli a szívroham kockázatát.

Öt kiló túlsúlyosság esetén már bizonyítottan rosszabb az alvás hatékonysága is, mivel a légzés fekvő helyzetben nehezebb. Az alvási apnoe veszélye már ilyen csekély túlsúlynál is sokszoros az ideális testsúlyhoz képest. A túlsúlyos emberek álma felületesebb, sokszor ébrednek fel idejekorán, ez az alvás kevésbé pihentető, nem készít fel kellően a következő nap megpróbáltatásaira.

Már öt kiló túlsúly jelentősen csökkentheti az általános testi és szellemi jóllét szintjét. Az energiaszint csökken, ahogy a fizikai és mentális terhelhetőség is apad. Az enyhe túlsúly gyakran puffadáshoz, gázosodáshoz vezet, ami rontja a közérzetet és kellemetlen helyzeteket teremthet. Öt kilós súlycsökkentés után sokkal könnyedebbnek, energikusabbnak fogjuk érezni magunkat, könnyebb lesz a légzés, és meg se kottyan majd felmenni egy lépcsőn.

Öt kiló még nem a világ, szabaduljon meg tőle gyorsan! Kezdj el mozogni, étkezz egészségesebben, válassz megfelelő táplálékkiegészítőt, az eredmény gyorsan látható, és mások is észre fogják venni!