Honnan is származik e nagyszerű termék?

Honnan származik a Colanuts termékcsalád legfőbb összetevője, a kóladió?

Legfőképpen Nyugat-Afrikában őshonos kólafa a tengerpart közelében elhelyezkedő esőerdőkben található meg. Sajnálatos módon az egyre drasztikusabb erdőírtások, ennek a nagyszerű növénynek az élőhelyeit sem kímélik, így leginkább ültetvényeken illetve másodlagos erdőkben terem meg a "kólafa".

A fákat  magról ültetik és a gyümölcsök 10 és 12 év után szüretelhetőek. A a legjobb éveiben egy érett fa átlagosan közel 500 gyümölcsöt és 1700 diót terem évente. Nigériában a kóladió 70 %-a természeti vagy másodlagos erdőkből származik, a maradék kakaó / kóla kombinált parcellákban és olajpálma / manióka gazdaságokban és otthoni kertekben termesztett fákból származik.

koladio-fogyokura_1.jpg

A dió kivonatolása és forgalmazása

A lehullott gyümölcsöket összegyűjtik, és addig tárolják, amíg a narancssárga színű, bársonyos bőr meg nem puhul. Ez öt-hat napig is eltarthat. A tárolás és  a magok kifejtése háztartási körülmények között is megoldhatóak, nem túl munkaigényes feladatok. A gyümölcsök jellemzően három-négy magot tartalmaznak. Ezeket a magokat nevezzük kóladiónak, ami gyümölcs egyéb részeitől teljesen meg van tisztítva. Ezen a ponton a dió frissen eszik, vagy levegőn szárítható és hűvös, száraz helyen tárolják. A friss és szárított dió, mind a vidéki, mind a városi lakosság körében, igen népszerű, egészséges termék. A legtöbb országban, ahol a kóladiót termesztik, megtalálható mind a helyi, mind a közeli városi piacokon, például Nigériában.A nyugat-afrikai régió északi részén lévő nagyvárosokban és városokban kólafák szegélyezik a közutakat. A keserű kóla kereskedelme évente becslések szerint 50000 US dollár Nigériában. A kóladió feldolgozása időigényes feladat, viszont a gazdák számára nincs egyéb külön költség a rendkívül alacsony munkadíjon kivül. A keserű kóla növekvő kereskedelmi értéke azt jelenti, hogy a gazdálkodók számára fontos, hogy műveljenek, és ne támaszkodjanak a csökkenő mértékű természetes készletekre. A kóladió termesztése nyereségesebb, mint bármely más erdei erőforrás Nigériában. Egy szezonban egy család összegyűjti átlagosan három kosár 25 kg súlyú kóladiót. Ez körülbelül 24 US dollárt termel a családi jövedelemben. Ez az összeg rendkívül kevés, azonban ez a jövedelem csak kiegészítése az ottani gazdák bevételi forrásainak.

A bejegyzés trackback címe:

https://koladio-kivonat.blog.hu/api/trackback/id/tr3512531387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása