A kóladió mellékhatásai, és addikciós gondok

Ismervén, hogy a kóladió milyen népszerű természetes orvosság, élénkítő és élvezeti termék már évszázadok óta, azt gondolhatnánk, hogy tökéletesen biztonságos is gyakorta fogyasztani. Valójában viszont nagyon fontos a mértéktartás, akkor is, ha feldolgozott formában, táplálékkiegészítőként szedjük. A kóladió potenciálisan addiktív hatása sötét múltra tekint vissza, ami akkor kezdődött, amikor John Styth pemberton először főzött vízzel és cukorral édes üdítőitalt a diókból, a vásárlói pedig nem tudtak betelni vele. Akkoriban még senki sem vizsgálta, hogy a Pembetron által használt üdítőrecept során a kóladióból számos vegyület szabadult fel, többek között nyers, folyékony kokain. Akkor még nem tulajdonítottak különösebb figyelmet az anyagnak. Később Pembetron eladta az ital receptjét Asa Candlernek, aki a Coca-Cola márkanév alatt tömegtermelésbe kezdett de még évekig tartott, mire az orvostudomány felismerte kokain jelentette veszélyt és kitiltották az italból.

kolanuts-mag.jpg

A kóladiónak alapvetően kellemes élénkítő hatást tulajdonítanak, ami a nagymennyiségű koffeinnek és kola-kivonatnak köszönhető, ezek viszont kellemetlen mellékhatásokkal is járhatnak, hiszen erősen addiktív stimulánsok. A nyers magvak túlfogyasztás esetén tapasztalhatunk fejfájást, irritációt, szorongást és álmatlanságot is. Amíg a szervezetben van a dió, végig érezteti a kellemetlen hatásokat és veszélyesebb tüneteket is kialakíthat.

Kóladió nagy mennyiségben kárós?

Láthatjuk, hogy bár a moderált fogyasztás nem jár semmilyen kellemetlenséggel, nem érdemes az erősebb jótékony hatás érdekében nagyobb mennyiségben bevinni. Természetesen a magas élénkítő hatás miatt nem ajánlott terhes, vagy szoptató anyáknak és szívbetegeknek fogyasztaniuk. a legmegfelelőbb, ha csak korlátozott mennyiségben, alkalmanként csak néhány napon keresztül használjuk a diókat, mert így elkerülhető az addiktív hatás, viszont kihasználhatóak az előnyök.

Ha gyakran használunk más gyógynövény-tartalmú készítményt is, vegyük figyelembe, hogy a kóladió által is tartalmazott stimuláns anyagok halmozása nem szerencsés, főleg, ha ismert, hogy a fogyasztó érintett zöldhályoggal, magasvérnyomással, bármilyen szívproblémával, vagy pajzsmirigy túlműködéssel. A gyakori vérrögképződés és a múltbéli stroke tudatában szintén nagyon felelőtlen döntés volna halmozni az élénkítő anyagokat.

Mindezek után viszont fontos leszögezni, hogy a kóladió nem gyakorol káros hatást az egészséges fogyasztójára és a pozitív hatási miatt még biztosan nagyon sokáig megőrzi népszerűségét. Tablettaként pedig az addiktív összetevőktől sem kell tartanunk, ezeket ugyanis eltávolítják a feldolgozás során.

A bejegyzés trackback címe:

https://koladio-kivonat.blog.hu/api/trackback/id/tr7613799846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása