A kóladió egészségügyi előnyei

A kóladió (Cola Acuminate), vagy más néven a keserű kóladió a barnás, szokatlan megjelenésű magja a kóla fának. A koffeingazdag magvakat termő növény a kakaóbabbal áll közeli rokonságban, a termésük hasonló, ami a tokban elhelyezkedő nagy magvakat illeti. A kóladiónak széleskörű pozitív hatása van az emberi szervezetre, a következőkben ezeket az előnyöket fogjuk részletezni.

A legfontosabb egészségügyi előnye abból fakad, hogy hatékonyan tudja serkenteni az anyagcsere folyamatokat, optimalizálni az emésztést, növeli a pulzust, segít a kívánatos testsúly elérésében, erősíti az immunrendszert, védi a légzőrendszert, javítja a vérkeringést, ezeken a hatásokon keresztül pedig általánosan fokozza a vitalitást és a jó közérzetet.

mosoly.jpg

Fogyás

A koffeinben gazdag napi táplálkozásról már sokszor bebizonyosodott, hogy elősegíti a súlyvesztést. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a koffein testmozgás nélkül is megemeli a pulzust, így a test több energiát használ fel. A kávéfogyasztás során ezt a hatást többnyire ellensúlyozzuk, egy jó nagy kanál cukorral, így amit a koffeinnel veszítettünk volna, rögtön vissza is pótoltuk. A kóladió ezt az előnyt szükséges hozzáadott cukor nélkül nyújtja.

Emésztés

A kóladiót eredeti afrikai termőhelyén egészben kezdik el rágcsálni, gyakran valamilyen ünnepi alkalom alatt, vagy csak a hétköznapokban, a jó emésztés okán. A kólamagvak rágcsálása a tapasztalat szerint hatékonyan enyhíti a puffadást, a gyomortájéki görcsölést, a székrekedést és még számos olyan emésztőrendszeri problémát ami nem komoly szervi rendellenességből származik. Valószínűleg a zsíros-húsos ünnepi menü elfogyasztása után hasznos természetes segítő lehet.

Immunrendszer

Ha a védekezőrendszerünket szeretnénk erősíteni, a kóladió megbízható hozzávaló lehet. Magas koncentrációban tartalmaz többféle antioxidánst, amik közös tulajdonsága, hogy védik a szöveteinket a légzés során keletkező szabadgyökök nem túl áldásos hatásától. A dióknak emellett antimikrobiális, vírusölő és gyulladásgátló hatásuk is van.

Agyagcsere

A fogyással és az emésztéssel való kapcsolatát már említettük. A teljes anyagcsere folyamatra ezeken keresztül hat, hiszen serkenti a megfelelő emésztést, növeli a szervezet energia-felhasználását és ezáltal felgyorsítja az anyagcserét. Ez hasznos hatás lehet mindenki számára, aki sok ülőmunkát végez és kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, mert ezek a tényezők drasztikusan lelassítják, ami hozzájárul idővel a súlyfelesleg felhalmozásához és az abból adódó krónikus betegségek kialakításához.

A bejegyzés trackback címe:

https://koladio-kivonat.blog.hu/api/trackback/id/tr6613799860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása