Ismerd meg a kóladiót!

Talán nem meglepő, hogy az üdítőkről jól ismert, angol "cola" szó a kóla növény nevéből származik. A mai Nigéria területén honos törzsek legendái szerint ez, a kóladiókat termő, volt az egész világon a legelső fa. Ez a termés gondoskodott az első cola italok koffeintartalmáról, persze a coca-levelek mellett. Napjainkban a tipikus cola mesterséges ízesítőanyagokat és hozzáadott koffeint tartalmaz, a kóladiót pedig már csak magasabb árkategóriába eső üdítők esetében fedezhetjük fel a hozzávalók közt, esetleg néha sportolóknak szánt energiaszeletekben, amik szintén meglehetősen borsos áron kelnek el.

Maga a kóladió, vagyis a Cola Acuminate egy koffeingazdag termés, ami Afrika trópusi területein őshonos. Ezekben a régiókban a helyiek a vendégszeretet és kedvesség szimbólumának tartják. Annak ellenére, hogy nyersen, önmagában szinte teljesen ízetlen, hagyományosan így rágcsálják el az étkezések előtt, hogy segítse a könnyebb emésztést és segítsen leküzdeni az esetleg szennyezett víz fogyasztásából származó betegségeket.

koladio.jpg

Ahogyan már említettük, a kóladió egy Afrika-szerte ismert stimuláns, ami a 1,5-2%-nyi koffeintartalmának köszönhető. Ezen kívül jelentős mennyiségben tartalmaz még kolanint és theobromint, amik szintén serkentik a vérkeringést és élénkítik a szervezetet. A theobromin egy alkaloid, ami a csokoládéban is megtalálható. Növeli a fogyasztó éberségét és jó közérzetét. A koffein és a theobromin egyvelegének tulajdonítják azt az enyhe eufórikus érzést, ami állítólag tapasztalható a nyers magvak rágcsálása közben. A stimuláló komponensek hatásának lehet betudni, hogy a dió javítja a mentális állóképességet és a szexuális teljesítőképességet is fokozza. A hagyományos afrikai népi gyógyászat szerint különösen hasznos lehet a kóladió a csökkent libidó helyreállítására, a szexuális együttlétek minőségének javítására és a termékenység fokozására mindkét nem számára.

Kóladió felhasználása a gyógyászatban

A kóladió a fertőzések ellen vívott harcban is segíthet. A kóladió hatóanyagainak jelenléte gátolja többféle baktérium és gomba egyedeinek fejlődését és szaporodását. Az egyik legrégebbi gyógyászati terület, amin használták, a megfázás. A fertőző mikrobák terjeszkedésének megakadályozásán kívül tágítja a hörgőcskéket, így azok több oxigénhez juttatják a szervezetet, illetve erősíti a tüdő szöveteit.

A bejegyzés trackback címe:

https://koladio-kivonat.blog.hu/api/trackback/id/tr3813799818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása