Kóladió fogyasztása mikor nem javasolt

A kóladiónak több felhasználási módja létezik, gyógyászati és gasztronómiai célokra is használatos. Gyógynövényként segíthet levertség, fáradtság, hasmenés és migrén esetén, valamint elősegítheti a testsúlycsökkentést.

Aki allergiás a diófélékre – ez nem is olyan ritka betegség –, okkal aggódhat, fogyaszthat-e ő kóladiót, hiszen neve alapján okkal feltételezné, hogy egy diófélével van dolga. A látszat azonban csal, a kóladió nem dióféle, hanem egy trópusi világrészeken őshonos örökzöld fa, a Cola acuminata magja, amelynek így semmi köze a diófélékhez, amik fák vagy cserjék csonthéjas termései.

A kóladió a ritka allergének közé tartozik, tehát rendkívül ritkán okoz bármilyen allergiás reakciót. Természetesen bármilyen élelmiszer okozhat túlérzékenységet vagy nem kívánt hatásokat, a különböző ételérzékenységek, allergiák és intoleranciák sosem tárhatók föl teljes egészében. Ha Ön aggódik amiatt, hogy esetleg allergiás a kóladióra, keressen fel egy allergológiai szakrendelést, ahol a szakorvos elvégzi a megfelelő vizsgálatokat, szükség esetén vérteszt és bőrteszt formájában is.

Bár a kólanövényre való allergia rendkívüli mértékben ritka, ha Ön bármilyen növényre allergiás, gyakran tüsszög és folyik az orra, mindenképpen végeztessen allergiatesztet, mielőtt bármilyen gyógynövénykészítményt kezdene el használni. Így megelőzhetők az esetleges problémák.

colanuts egészség

Az ételallergiák az adott anyag szájon át történő elfogyasztása után általában néhány perccel már jelentkeznek. A szervezet ilyenkor úgy reagál, mintha támadás alatt lenne, így egy túlzott reakcióval próbál védekezni, antitestek (hisztamin és más vegyi anyagok) termelésébe kezd, amelyek gyulladást okozhatnak lágy szövetben az egész testben. A tünetek súlyossága az alig észrevehető bőrviszketéstől a nagyon súlyos sokkos állapotig terjedhetnek.

Fontos azonban tudni, hogy a kóladió-kivonat koffeint tartalmaz, így arra érzékenyek csak orvos utasítására szedjenek olyan táplálékkiegészítőt, amely ezt a gyógynövényt tartalmazza. A kutatások szerint az emberek mintegy ötödrésze érzékeny valamilyen mértékben a koffeinre, a férfiak között ez az érzékenység valamivel gyakoribb, mint a nők esetében. Más kutatók azt állítják, hogy a koffeinre minden ember érzékeny, csak az érzékenység foka extrém mértékben eltérő. Mindenesetre, amennyiben már egy korty csésze kávé elfogyasztásától is komoly szívdobogás vagy szédülés fog el minket, valószínűleg nem a kóladió-kivonat lesz a számunkra legalkalmasabb étrendkiegészítő, akármilyen hatékony is a fogyókúra támogatásában és számos más téren.

Egyéni érzékenység bárkinél bármilyen növényre előfordulhat, így amennyiben bármely allergia áll fönn, érdemes a kóladióra is kiterjedő allergológiai vizsgálatot végeztetni, mielőtt alkalmazni kezdenénk a gyógynövényt.

Amennyiben az alkalmazás során ételallergiára vagy szénanáthára emlékeztető tünetet észlelünk magunkon, a táplálékkiegészítő szer vagy gyógynövénykészítmény szedését függesszük fel, és rögvest forduljunk orvoshoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://koladio-kivonat.blog.hu/api/trackback/id/tr7312452361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása