A kóladió fertőtlenítő hatása

Sokan keserű kóladióként ismerik az őserdei fát, ami főként Nigériában és Közép-nyugat Afrikában, a trópusi területeken őshonos. A helyi népi gyógyászat erős antibiotikus hatása miatt az egyik legértékesebb gyógynövényeként tartja számon. A növény jól ismert magvain kívül a gyümölcsét és a fakérget is felhasználják évszázadok óta különböző betegségek kezelése során.

nigeria.jpg

Nigériában még mindig viszonylag sok elszigetelten élő törzset találhatunk, akik közösségeibe jellemzően nehezen jut el minden modern orvosi eszköz és gyógyszer. Ez köszönhető a hatalmas távolságoknak, amik a fejlett városi infrastruktúrától elválasztják őket, illetve az ilyen törzsek anyagi helyzetének is. A fejlett gyógyszerekre bármekkora szükség is lenne, ha azok nehezen érnek célba és a megvásárlásukra nincs fedezet. A kóladió ezeken a helyeken a mai napig használt népi "gyógyszer". Ezt a magas antioxidánstartalmának és antimikrobiális anyagainak is köszönheti. Egyes törzseknél állítólag az AIDS fertőzést is jobbhíján kóladió rágcsálásával igyekeznek kezelni, ami természetesen nem elég hatásos.

Kóladió hatékony baktérium-, vírus- és gombaölő

Általánosságban viszont elmondható, hogy a dió hatóanyagai a gyógynövények közt kiemelkedően hatékonyan lépnek fel több baktérium és vírusfaj szaporodása ellen. A meghűlés ellen kifejezetten hatásos lehet, mert anyagai a vírusöléssel párhuzamosan tágítják a tüdő hörgőcskéit és segítik a nagyobb oxigénmennyiség felvételét. Ezáltal képes segíteni az immunrendszer hatékonyabb fellépését, hiszen egyfelől pusztítja a kihívást jelentő fertőző mikroorganizmusokat, másrészről erősíti a test ellenállóképességét. A kóladióban megtalálható kolaviron-anyag egyike azoknak a vírusölő anyagoknak, ami miatt Afrikában emberemlékezet óta gyógyításra használják a növényt. Jól bizonyítja a vegyianyag hatékonyságát, hogy még a malária ellen is hatásosnak bizonyult, a laboratóriumi kísérletek egyes eseteiben. A maláriával fertőzöttek számára századokon át semmilyen megbízható, szakszerű kezelési forma nem létezett, a kolaviron hatóanyag viszont segíthetett, hogy az erősebb szervezet egyáltalán fel tudja venni a harcot a fertőzés ellen.

A baktérium-, vírus- és gombaölő hatóanyagai miatt vált az afrikai étkezések általános részévé is. Ahol nem áll rendelkezésre a szükséges mennyiségű és minőségű ivóvíz ahhoz, hogy az asztalra kerülő ételek biztosan ne okozzanak ételmérgezést, ott nagy szolgálatot tesz a dió, ami enyhén fertőtleníti a gyomortartalmat, illetve a benne lévő koffein erősebb gyomorsavtermelést indukál, így az enyhén szennyezett élelmiszer okozta problémákat kiküszöbölhették vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://koladio-kivonat.blog.hu/api/trackback/id/tr3313799872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása